Project
Stansvormen of schoonsnijden?

Bij een vorm met rechte hoeken is het gemakkelijk om het juiste formaat te krijgen door middel van snijden. In drukkerijen hebben ze daar de juiste machines voor om op de millimeter nauwkeurig grote oplages te snijden. Op het artwork gebruik je daarvoor snijtekens.

Een complexer verhaal wordt het als je verpakking bestaat uit verschillende zijden, misschien flapjes heeft waarmee je het een en ander aan elkaar lijmt en misschien wel gevouwen moet worden. Zo’n verpakking bestaat dan meestal uit een stansvorm. Een vorm die speciaal voor jouw verpakking gemaakt wordt. Die vorm gebruiken ze in de machine zodat die elke verpakking precies hetzelfde kan stansen. Je drukt daarmee als het ware een mes in jouw vorm door het materiaal heen.

Hoe de vorm eruit komt te zien toon je met een stansmestekening.

De lijnen in je tekening geven ook aan wat er precies gedaan moet worden, wordt de lijn gestanst of alleen gerild? Rillen is de term voor het ‘kneuzen’ van de verpakking daar waar deze gevouwen moet worden. Hierdoor zal de verpakking niet scheuren als het doosje gevouwen wordt.

Je moet echter niet alleen rekening houden met de vormen maar ook met het materiaal van je verpakking. Is je verpakking van dik karton of van dun? Het kan zomaar een paar millimeters schelen!

Daarom kan het ook zijn dat als jouw verpakking gemaakt wordt door toeleverancier A en je stapt over op toeleverancier B, die ander materiaal gebruikt en uiteraard andere apparatuur, dat je stansmestekening aangepast moet worden, wat natuurlijk kosten met zich meebrengt. Veel bedrijven gaan bij een ander verpakkingen inkopen voor de prijs maar als je elke keer nieuwe stansmes kosten moet betalen tikt dat ook aan.

Wil je meer weten?

Wij snappen dat het lastig is om de beste verpakking voor jouw product te krijgen. Je hebt een bepaald idee in je hoofd maar hoe ga je nou te werk? Bel of mail gerust vrijblijvend, wij helpen je graag op weg.